NL EN
Concept / Identiteit / Packaging / Fotografie / Webdesign

Dorpsbrouwerij Uzzewuzze

Een identiteit voor bieren met een goed verhaal.

arrow icon Alle projecten Concept / Identiteit / Packaging / Fotografie / Webdesign

Een uit de hand gelopen hobby kunnen we het noemen: onze Eric is in de zomer van 2020 brouwerij Uzzewuzze gestart samen met 4 andere bier-liefhebbers. Uiteraard is Kordaat verantwoordelijk voor de strategie en bijbehorende identiteit van het in de markt zetten van deze brouwerij en biertjes. Inmiddels brouwen zij elke maand 1000 liter en zetten deze weg in voornamelijk Zuid-Holland en omstreken.

Traditie van bijnamen

Uzzewuzze is een kleine brouwerij uit Roelofarendsveen. De brouwerij-naam en de namen van de bieren vinden allemaal hun oorsprong in Veense bijnamen. Roelofarendsveen is een dorp met een rijke geschiedenis, van turfsteken tot het kweken van tulpen en het vervaardigen van wereldberoemde feestpakken. En het is ook een dorp met tradities.

De afgelopen jaren is er enorm veel veranderd, er worden grote woonwijken gebouwd en er komen veel mensen wonen die niet van oorsprong uit het dorp komen. Al deze nieuwe ‘Veenders’ zijn vanzelfsprekend ook niet bekend met de Veense tradities. Hierdoor beginnen bepaalde tradities in de vergetelheid te raken. De vijf mannen van Uzzewuzze vinden dit zonde, want het geeft hun dorp namelijk zijn karakter. Een van die tradities is het geven van bijnamen aan families om onderscheid te kunnen maken tussen families die dezelfde achternaam hebben. Zo wist men ‘van wie je er eentje was’. Die bijnaam kon te maken hebben met een uiterlijk of karakteristiek kenmerk, een vakgebied of andere eigenschap. Zo ontstaan bijvoorbeeld bieren met namen als Pannekoek, Fietsie, Blomzoetje, Terrerre en Tarrefie. Er worden ook collabs gebrouwen met bevriende brouwerijen zoals Brouwerij Pronck, dan krijg je een bier met een Leidse bijnaam, Glibber. Met het inzetten van de namen willen de brouwers de traditie van Veense bijnamen in ere houden en ervoor zorgen dat deze niet vergeten worden. 

Uzzewuzze

Het uiterlijk van Uzzewuzze heeft een sterk karakter met heldere kleuren en stevige typografie. Ook dit is een bewuste keuze voor de presentatie van de brouwerij. Zo wordt er altijd gezegd waar het op staat, wordt het publiek direct aangesproken en staat kwaliteit centraal. Want als Veenders iets doen, doen ze het graag goed. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de naam Uzzewuzze? Dat is de bijnaam van Toon van Klink, die vaak onduidelijk sprak en veel mompelde. Een naam die perfect is voor een brouwerij, want na het nuttigen van meerdere biertjes kun je dit alleen maar beter uitspreken. En de verhalen achter de andere namen? Die kun je lezen op de etiketten van de biertjes en natuurlijk op de website van Uzzewuzze.

Ook een biertje met ons drinken?

Grafisch ontwerp leiden, grafisch ontwerp, kordaat, studio kordaat, leiden, Marit Turk

Bel Marit  +31 (0)6 4192 40 07, stuur haar een mail of kom langs.

Volgend project

Illustratie / Drukwerk

Kordaat puzzel

Puzzel van 1000 stukjes voor ons 5-jarig bestaan!

arrow icon Alle projecten Illustratie / Drukwerk